De Blije BloemkoolOnze producten

De Blije Bloemkool is een wereldkeuken. Ik maak alles. Uit alle keukens uit alle windstreken. Samen met mijn vriend bedenk ik verschillende creaties, maar inspiratie uit mooie recepten van anderen is ook altijd welkom.

Bij elke maaltijd staat vermeld wat er in zit. In begrijpelijke taal.

Alles draait om groente

Je kan niet teveel groente eten. Groentes bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Allemaal stoffen waar je lichaam superblij van wordt. Al onze maaltijden draaien dus om groente. Het liefst in alle kleuren van de regenboog!

Bewust met koolhydraten

Elk lichaam heeft koolhydraten nodig. Het is een belangrijke bouwstof. Alleen hebben we een stuk minder nodig dan in Nederland gemiddeld binnen krijgen. Witte pasta, witte rijst, veel aardappelen, chips, snoep, brood, pizza en ga zo maar door. Dit zijn slechte ‘snelle’ koolhydraten die vooral zorgen voor een suikerpiek en de bekende afterdinner dip. Veel beter voor ons zijn de koolhydraten uit groente, fruit, peulvruchten, zoete aardappel, havermout en quinoa. Dit zijn dus ingrediënten die je hier veel terug ziet in de maaltijden. Daarnaast gaan wij bewust om met koolhydraten en zie je dus ook volkoren pasta of rijst en aardappels terug in kleinere porties.

Veilige suikervervangers

Een gerecht heeft van alles een beetje nodig. Zuur, zout, bitter en zoet. Ik schuw een suikervervanger niet als ingrediënt. Maar kies bewust voor een variant die niet chemisch is. Veel suikervervangers lijken gezond, maar creëren een zelfde insulinepiek in je lichaam als echte suiker. Ik gebruik erythritol.

Erythritol is een natuurlijke suikervariant die met fermentatie gewonnen wordt uit groente, fruit en paddenstoelen. Deze zoetmakers herkent je lichaam niet als suiker. Er is dus geen effect op de bloedsuikerspiegel.

Al onze producten zijn zelf gemaakt. Of met zorg gekozen op hun ingrediëntenlijst. Suiker en onnodige toevoegingen zitten namelijk verstopt in bijna alles wat je koopt. In sauzen en bouillonblokjes, maar ook in potten augurken, crackers en brood.

Gezonde vetten

Ik kook met olijfolie, kokosolie, avocado-olie grasroomboter en soms met zonnebloemolie. Gezonde vetten. Deze vind je ook in losse noten of avocado. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig. En als je ze eet in combinatie met groente of fruit, is je lichaam nog beter in staat om de gezonde stoffen eruit te halen. We gebruiken deze gezonde vetten uiteraard met de juiste mate, want er zitten wel veel calorieën in.

Spierversterkende eiwitten

Al onze maaltijden bevatten eiwitten. Het zijn belangrijke bouwstoffen. En hoe ouder we worden, hoe meer we ze nodig hebben om de afbreuk van spieren tegen te gaan. Eiwitten zitten in vlees, vis, tempeh, eieren, noten, (plantaardige) zuivel, kaas en peulvruchten. Eiwitten zorgen ook voor een lang verzadigd gevoel waardoor je minder behoefte hebt aan snaaien en tussendoortjes.

De blije bloemkool kookt graag lokaal!

Eerlijke spullen die weinig kilometers hebben afgelegd. Wij zijn blij met de mooie, verse producten van onze lokale partners. Wil jij ook met ons samenwerken? Laat het weten!

 

Net geoogste verse seizoensgroente uit de buurt
Boerderijwinkel Kokkies Simonshaven (Jan en Corrie) fb: @boerderijwinkelkokkies

Diverse soorten pompoenen, uien, aardappels en knoflook
Boerderij Hof van Heden Geervliet (Wout en Anneke). www.boerderijhofvanheden.nl

 

Belegen kaas gemaakt in het kaaslokaal, op het eigen erf en van de melk van hun eigen koeien
Melkveehouderij Eikelenboom uit Abbenbroek (Bart en Jose) www.melkveehouderijeikelenboom.com

Bijna al het vlees wat we gebruiken komt van Puur Vers:

www.puurvers.nl

De liefde voor verse producten, het streven naar constante kwaliteit en de veelzijdigheid van vlees zijn de basis van Puur Vers.

Sinds mensen zich bewuster zijn van het belang van goede en eerlijke voeding is ook in de voedselketen veel veranderd. De vragen die hierbij komen kijken luiden altijd als volgt: Is het vlees vers, eerlijk en gezond? Wij kiezen dan ook bewust voor:

Pure producten | geen toevoegingen
Dierenwelzijn | dieren hebben een goed leven gehad
Eerlijk en transparant | Lees meer over ons vlees
Kleinschalig | geen massaproductie
Gezondheid | ons vlees is vrij van antibiotica

Hoge standaard

Vlees van dieren die onder de meest natuurlijke omstandigheden opgroeien en de juiste voeding krijgen smaakt nu eenmaal het lekkerst. De selectie van onze producten begint dan ook bij rassen en leefomstandigheden van de dieren. Na de slacht worden de eindproducten met de grootste zorg en vakmanschap verwerkt.

Daarnaast werken we samen met gespecialiseerde boeren, slagers en uitsnijders om elke week weer dezelfde vertrouwde kwaliteit te kunnen leveren. Hierdoor vindt u bij ons eerlijk en goed vlees zonder toevoegingen.

 

 

 

Bram Langendoen heeft een akkerbouw-/vollegrondsgroente bedrijf in Simonshaven. Samen met zijn vrouw Colinda teelt hij hier aardappelen, graan, spruiten en (kleinschalig) diverse andere groenten o.a. rode kool en bloemkool.

Bram teelt de gewassen op zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk. Hij is zeer bewust bezig met de bodem en plantweerbaarheid van de gewassen.

De interesse van Bram en Colinda ligt meer in de diversiteit en kleinschaligheid dan in de intensievere en grootschalige teelt. Zij richten zich daarom steeds meer op de korte keten en afzet in de directe omgeving. Zij leveren hun groenten aan diverse boerderijwinkels in de omgeving en hebben sinds vorig jaar een eigen kraampje aan de weg voor rechtstreekse verkoop aan consumenten: Lekker vers van de Rachelseweg. Volg ze op instagram: Lekker vers van de Rachelse weg